Loodjes

Loodjes.

De laatste loodjes. Nou ja, de laatste. Het zijn eigenlijk zowel de laatste als de eerste. Het zijn de laatste loodjes van de voorbereiding en daarmee de eerste loodjes van mijn project. Best spannend. In de voorbereiding zijn we bezig geweest met het uitdenken van het plan, het ontwerpen van de website, het schrijven van teksten en praktisch met elkaar afstemmen hoe we alles gaan regelen. Ik zeg ‘we’, want ik doe dit uiteraard niet alleen. Vooral Suzanne en Finn hebben mij de afgelopen tijd goed geholpen om datgene wat ik in mijn hoofd had, vorm te geven.

En nu staat alles bijna te beginnen. Spannend. Net zoals ik veel startende ondernemers adviseer om met mensen te gaan praten, heb ik dat zelf ook gedaan. Presenteer je concept en haal feedback op. Daarmee zorg je dat je je verhaal kunt toetsen, leer je een hoop van de feedback en kun je je concept steeds verder aanscherpen. Ondertussen gaat je eigen verhaal ook steeds meer inslijten. De eerste keer dat het voor het ‘eggie’ is, komt het er een stuk beter uit als je het al aan twintig verschillende mensen hebt uitgelegd.

Het gevaar van het toetsen van je idee bij mensen die jou al kennen is dat veel daarvan geneigd zijn om je te ‘pleasen’. Ze vinden de onderlinge relatie belangrijk en zijn (gek genoeg) daarom niet helemaal eerlijk tegen je, of in ieder geval niet kritisch genoeg. Met de beste bedoelingen hoor, maar je bent er niet echt mee geholpen. Zorg daarom dat je vooraf mensen vraagt bewust kritisch te zijn, of stel ze specifieke vragen (welke dingen zie jij die écht beter moeten?). Het kan ook helpen om mensen buiten je inner-circle te vragen.

Dus, zoals ik dat anderen adviseer, heb ik ook wat mensen in mijn omgeving gesproken en iedereen is heel enthousiast over het idee. Ja, haha, zeg maar eens ‘NEE!’ tegen míj én het helpen van zieke kinderen! Tssss. En daarin schuilt natuurlijk ook een stukje van de onzekerheid die ik heb over dit idee. Hoeveel organisaties zijn bereid om zich door mij te laten helpen? In het voortraject kreeg ik de vraag wat ik zou doen als er 250 aanmeldingen zouden zijn. Poeh, dat zie ik als een luxe probleem. Ik maak mij meer zorgen over wat ik ga doen als het er maar 7 zijn.