Iedereen verantwoordelijk, dus niemand verantwoordelijk!

Enkele jaren geleden was ik onderdeel van een fantastisch (management)team. In een paar jaar tijd hebben we met elkaar het bedrijf waar we voor verantwoordelijk waren qua omvang weten te verdubbelen en, niet onbelangrijk, we deden dat met heel veel respect vóór en plezier mét elkaar.

Onderdeel van onze werkwijze was dat we elk kwartaal met elkaar een paar dagen uit de waan van de dag stapte en onze 3-jaars doelen met elkaar ter discussie stelden. Zien we nog steeds hetzelfde? Zitten we nog op koers? Moeten we de koers wijzigen? Hoe gaat de samenwerking? Wat moeten we komend kwartaal gaan doen om op koers te blijven? Op dergelijke vragen gingen we antwoorden vinden en we deden dat op een ontspannen en plezierige wijze.Iedereen verantwoordelijk, dus niemand verantwoordelijk

Tijdens een van deze kwartaalsessies had iemand een volleybal meegenomen en om de paar uur liepen we even uit de vergaderzaal om buiten een paar ballen hoog te houden. Eerst gewoon een beetje voor de lol, maar nadat iemand had gezegd dat we toch wel de honderd zouden moeten kunnen halen… een stukje serieuzer! Het grappige was dat iedereen er voor ging en we later die dag zelfs met zijn vijven de bal tweehonderd keer konden overspelen zonder dat de bal de grond raakte. Doelen stellen helpt dus! Maar, daar gaat dit niet over… weet je namelijk wanneer het mis ging?

Als je met vijf mensen in een soort-van cirkel staat en een volleybal gaat rondspelen, dan heeft iedereen gevoelsmatig een soort taartpunt waar hij voor verantwoordelijk is. Als de bal, per ongeluk, wat verder naar achteren valt dan is het altijd direct duidelijk wie het sprintje moet gaan trekken om de bal alsnog te gaan halen. En er was ook meestal wel iemand die er gelijk achteraan dook om de lastig haalbare bal weer terug te brengen naar de rest van de groep. Maar wanneer gaat het mis? Wanneer de bal in het midden terecht lijkt te komen. Mensen gaan naar elkaar kijken en twijfelen over wiens verantwoordelijkheid het is om de bal te pakken. Het domein is niet duidelijk afgebakend en mensen lopen elkaar in de weg, of schuiven de verantwoordelijkheid af. En mocht de bal de grond raken, dan begint uiteraard direct het vingerwijzen waar sommige mensen zelfs een sport van maken.

Onze oplossing? Degene die er voor ging, riep hard ‘ik’! En de rest deed een stap achteruit om te anticiperen op de afvallende bal. Er was vertrouwen, er was een systeem. Niet feilloos, maar de dag erna haalden we zelfs de driehonderd. En dat voor een stelletje niet-volleyballers!

Herkenbaar? Kijk eens goed rond in je eigen organisatie! En zorg er voor dat achter elke actie en achter elk plan een naam staat. Staat er geen naam, dan voelt niemand zich verantwoordelijk!

 

Inzicht van de dag

Elke dag besef je je wel iets. Soms zijn het compleet nieuwe dingen, echte eyeopeners en game changers. Soms zijn het kleine dingen die je eigenlijk al wist, maar die je in de tussentijd bent vergeten en opeens weer voorbij komen. In mijn ‘inzicht van de dag’ schrijf ik kort en bondig over onderwerpen als leiderschap, persoonlijke effectiviteit, ondernemen, marketing, sales, communicatie, psychologie, nieuwe concepten en businesshacks. In eerste instantie om er voor te zorgen dat ik het zelf niet vergeet… en met een beetje geluk heb jij er ook wat aan of kun je iemand anders er gelukkig mee maken! #IvdD

Leave a commentCopyright 2020 FiveLeggedSheep ©  All Rights Reserved