De gemiddelde Nederlander heeft één borst en één bal!

Volgens het CBS zullen er in 2015 in Nederland 8,39 miljoen mannen en 8,55 miljoen vrouwen leven. Als je alle ballen en borsten van deze mensen bij elkaar op gaat tellen en vervolgens deelt door 16,94 miljoen, dan zul je tot de conclusie komen dat de gemiddelde bewoner van Nederland (afgerond) één borst en één bal heeft. Echter, de kans dat je deze gemiddelde Nederlander gaat tegen komen is erg, erg kleinDe onzin van gemiddelden

Zakelijk zit er ook nogal wat gevaar in dergelijke statistieken. Stel dat ik als bedrijf twee producten in de markt zet. Voor elk van deze producten moeten mijn klanten een vast bedrag per maand betalen. Ik heb een eenvoudig product van €5 en een luxe product van €25. Elk van deze producten spreekt een specifieke doelgroep aan met hun eigen profiel en ik heb ondertussen al 100 klanten. 50 klanten die het eenvoudige product bij mij afnemen en 50 die maandelijks het luxe product gebruiken. Als ik nu een onderzoek ga doen naar mijn gemiddelde klant zal ik tot de briljante conclusie komen dat mijn gemiddelde klant €15 per maand bij mij uitgeeft. Heel interessant, maar dat product bestaat niet in mijn portfolio, dus.

Zo lang je iedereen als gemiddeld beschouwt, doe je iedereen te kort!

Dit is natuurlijk een simpel voorbeeld, maar ik zie dergelijke fouten op alle niveaus gemaakt worden. Er wordt over gemiddeldes gesproken alsof ze een uitstekend beeld schetsen van de werkelijkheid. Alsof je met een goede beschrijving van je gemiddelde klant de markt kan veroveren. Nee, sorry… je verovert de markt door te beseffen dat al je klanten uniek zijn, hun gedrag goed te begrijpen en producten en diensten aan te bieden waar ze mee geholpen zijn. Zo lang je iedereen als gemiddeld beschouwt, doe je iedereen te kort en niet op de laatste plaats, jezelf! Gemiddelden zijn leuk en interessant, maar wees alsjeblieft voorzichtig met je conclusies.

For the record, volgens gemiddeldgezien wordt gemiddelde Nederlander 80 jaar oud en heeft in die tijd 7,3 bedpartners, een gemiddelde hartslag van 70 (zónder die bedpartners?) en is om 7 uur uit bed (mét die bedpartners?). Heeft tussen de 100 en 125 volgers op Twitter en heeft 1 bal en 1 borst.

 

 

Inzicht van de dag

Elke dag besef je je wel iets. Soms zijn het compleet nieuwe dingen, echte eyeopeners en game changers. Soms zijn het kleine dingen die je eigenlijk al wist, maar die je in de tussentijd bent vergeten en opeens weer voorbij komen. In mijn ‘inzicht van de dag’ schrijf ik kort en bondig over onderwerpen als leiderschap, persoonlijke effectiviteit, ondernemen, marketing, sales, communicatie, psychologie, nieuwe concepten en businesshacks. In eerste instantie om er voor te zorgen dat ik het zelf niet vergeet… en met een beetje geluk heb jij er ook wat aan of kun je iemand anders er gelukkig mee maken! #IvdD

Leave a commentCopyright 2020 FiveLeggedSheep ©  All Rights Reserved