Een echte leider laat zich zakken

Leiderschap is typisch zo’n woord waar iedereen direct een eigen gevoel bij heeft. Sommige mensen denken gelijk aan ‘die ene manager’ die altijd boos was en waarvan ze nooit een compliment kregen. Andere mensen denken juist aan inspirerende persoonlijkheden als Martin Luther King of Mahatma Ghandi. De laatste paar jaar is leiderschap in ieder geval een populair woord geworden en lijkt het soms alsof iedereen een leider moet zijn. Persoonlijk geloof ik er sterk in dat er maar weinig mensen een leider zijn. Er zijn in ieder geval een stuk minder leiders dan managers en dat is vaak waar het mis gaat.

Een echter leider laat zich zakkenAls je voor het gemak het woord ‘leiderschap‘ gaat opzoeken in de ‘van Dale’, dan staat daar als omschrijving ‘het leider-zijn’. Dat helpt dus helemaal niet! Als je vervolgens gaat zoeken op het woord ‘leider‘, dan staat daar het volgende: ‘iemand die leidt, bestuurt, aanvoert’. En dat is volgens mij precies de klassieke gedachte die veel mensen nog hebben als het gaat om leiderschap. Het klopt dat een leider richting moet geven aan een team of organisatie. Echter, wanneer de keuze van de richting uitsluitend door de leider (lees: manager, baas, chef) wordt bepaald, dan is de kans op succes gering.

Een leider moet onderdeel van zijn team zijn. Samen met zijn team succes behalen, maar waarom doen veel managers dat dan niet? Dat heeft vaak met angst te maken en, zoals bekend, is angst een waardeloze raadgever. Nog te vaak kiezen managers voor een afstandelijke en sturende rol in leiderschap als gevolg van een gebrek aan zelfvertrouwen. We komen uit een lange periode waarin kennis gelijk stond aan macht. Het feit dat je meer wist dan iemand anders leverde een bepaalde status op en daarmee is het delen van kennis dus gevoelsmatig een risico. Nog tot op de dag van vandaag zie ik veel managers nieuwe mensen in hun teams aannemen die zwakker zijn dan zijzelf. Dit terwijl juist de beste manier om zelf promotie te krijgen is door er voor te zorgen dat iemand ‘onder’ jou opstaat.

Tegenwoordig ligt de kracht van een echte leider in het faciliteren van succes. Het gaat er dus om in hoeverre je als manager in staat bent om de juiste mensen aan je te binden en in hoeverre je in staat bent om samen met deze mensen succesvol te zijn. Succes door een uitdagende, doch veilige, omgeving te creëren waarbinnen er ruimte is voor de ontwikkeling van alle individuele leden van het team. Op een zodanig wijze dat het bepalen en behalen van het resultaat aanvoelt als een gemeenschappelijk succes. Hiermee is durven loslaten en het durven laten ontstaan een wezenlijke kracht van een echte leider. Durf jij het aan?

 

Een manager die voorop loopt (Dont’s) 

  • Creëert weinig draagvlak en commitment binnen de organisatie op de bedrijfsdoelstellingen.
  • Heeft een remmend effect op de ontwikkeling en resultaten van zijn team omdat hij als enige weet waar de organisatie op weg naar toe is.
  • Mist kansen doordat hij geen gebruik maakt van de kennis en ervaring die zijn teamleden bezitten.
  • Hoort (te) laat wat er speelt binnen zijn team en is daardoor alleen in staat om reactief te handelen.

Een manager die midden in zijn team staat (Do’s): 

  • Creëert betrokkenheid binnen het team, omdat doelstellingen aanvoelen als een team-doelstelling.
  • Heeft een accelererend effect op de ontwikkeling en resultaten van zijn team omdat hij zijn team stimuleert om mee te denken over de richting van de organisatie.
  • Benut volop kansen doordat hij gebruik maakt van de kennis en ervaring die zijn teamleden bezitten.
  • Hoort direct wat er speelt binnen zijn team en is daardoor in staat om proactief te handelen.

 

Leave a commentJorn Eiting

9 years ago

Mijn ervaring is dat de do’s absoluut opgaan, maar dat het wel moet beginnen met het vooruitlopen met het stellen van een doel. Anders gaat iedereen als ongeleid projectiel rondlopen en uiteindelijk zonder volledig resultaat gefrustreerd rond te gaan lopen en de rest te frustreren…

Gijsbert van der Meulen

9 years ago

@Jorn: Daar heb je helemaal gelijk in. Het heeft geen zin om te gaan lopen zonder een duidelijke stip op de horizon. De stip moet voor iedereen zichtbaar zijn en bij voorkeur heeft het team inspraak gehad in het plaatsen van de stip.

Copyright 2020 FiveLeggedSheep ©  All Rights Reserved