Contact: +31 (0)6 24 517 527

Praise in public, punish in private!

Veel beginnende managers, of ervaren managers die nog steeds wat onzeker zijn, maken de fout om medewerkers en collega’s regelmatig in het openbaar af te vallen of te bekritiseren. Echter, als je een goede, respectvolle relatie wil opbouwen met je personeel of collega’s, is er een gulden regel: ‘Praise in public, punish in private’. En we doen het allemaal zo makkelijk verkeerd! Gewoon omdat we ook maar mens zijn…

Eerst ‘Praise in public‘. Als een van je medewerkers of collega’s iets goed heeft gedaan, al is deze persoon slechts gedeeltelijk verantwoordelijk voor het resultaat, geef deze dan in het openbaar de credits. Je zult merken dat de motivatie van deze mensen aanzienlijk omhoog gaat en de volgende keer dat er een extra stap nodig is, zullen ze er zijn voor je.

Dan ‘Punish in private’. Voor veel mensen is het al vervelend genoeg dat ze een fout maken en dat ze daar op worden aangesproken. Wanneer je ze vervolgens ook nog eens openlijk aan de schandpaal nagelt zul je veel meer schade aanbrengen dan strikt noodzakelijk. Wil je iemand ergens op aanspreken, doe dat dan altijd in een persoonlijk gesprek. Dat mag scherp en direct, maar niet in het openbaar. Doe je het wel open en bloot, dan zullen medewerkers zich ook veel meer gaan verdedigen tegen het gezichtsverlies en zullen je volgende keer openlijk terugpakken als ze de kans krijgen.

Dus, ‘Praise in public, punish in private’ voor een respectvolle en duurzame relatie met je medewerkers en collega’s! En ja, dat wil dus ook zeggen dat je niet je collega’s met het halve bedrijf in de CC kunt af fikken.

NB: Prof. Dr. Robert Cialdini beschrijft in zijn boek ‘Invloed’ dat mensen geneigd zijn om zich te gedragen naar het beeld wat ze denken dat de omgeving van ze heeft. Het openlijk ‘praisen’ heeft dus als extra effect dat ze de rol van goede collega steeds meer zullen vervullen. Voor informatie hierover, kijk in de boekenlijst.

Gijsbert van der Meulen

Mijn naam is Gijsbert van der Meulen en met mijn bedrijf FiveLeggedSheep help ik organisaties heldere doelen te stellen om deze vervolgens op creatieve, transparante, resultaatgerichte en enthousiaste wijze te behalen. Mijn werkwijze bestaat uit een goede mix van cijfermatige analyses, het aanscherpen van processen, het delen van visie, het aanbrengen van ritme, het bieden van transparantie in doelen en resultaten en een enorme berg enthousiasme om het maximale uit de mensen te halen die verantwoordelijk zijn voor het behalen van de doelstellingen.

More Posts - Website - Twitter - LinkedIn

Leave a Reply