Contact: +31 (0)6 24 517 527

Op BCC’en staat ontslag!

Nog steeds is het verzenden en ontvangen van e-mails de belangrijkste wijze van interne communicatie. In veel gevallen is het helaas ook de slechtste manier. De overtreffende trap van slechte interne communicatie is het BCC’en. Een goede reden voor ontslag.

Hoe ga je in je eigen vriendenkring om met mensen waarvan je weet dat die achter je rug om anders communiceren dan in het openbaar? Ben je zo naïef om te denken dat ze dat bij jou niet zouden doen, of benader je ze toch met enige terughoudendheid? Dus, bedenk ook eens goed welke collega’s jou BCC’s aan het sturen zijn. Welke types zijn dat en waarom doen ze dat?

Vraag jezelf af waarom een collega je in de BCC zet? Als het goed is, dan is iedereen in de organisatie toch bezig met dezelfde doelen en zou transparantie en eerlijkheid (ook de harde werkelijkheid) moeten bijdragen aan de bedrijfsresultaten. Wanneer dat niet kan, ga dat dan alsjeblieft oplossen en zie het sturen en ontvangen van BCC’s als een maatstaf voor de omvang van het probleem binnen je eigen organisatie. Hoe meer, hoe slechter het gesteld is met het vertrouwen!

Uiteraard wordt de soep niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend, maar bedenk goed waarom iemand een BCC zou willen versturen. En laat even achterwege dat een van je accountmanagers je wellicht in de BCC zet van ‘die ene offerte naar die ene klant’, want dat is externe communicatie.

Voor de digibeten onder u, de afkorting BCC staat voor de Engelse term: Blind Carbon Copy, wat zoveel wil zeggen dat de ontvangers van een e-mail elkaars adressen niet kunnen zien. (BCC op Wikipedia)

Wat vinden jullie?

Gijsbert van der Meulen

Mijn naam is Gijsbert van der Meulen en met mijn bedrijf FiveLeggedSheep help ik organisaties heldere doelen te stellen om deze vervolgens op creatieve, transparante, resultaatgerichte en enthousiaste wijze te behalen. Mijn werkwijze bestaat uit een goede mix van cijfermatige analyses, het aanscherpen van processen, het delen van visie, het aanbrengen van ritme, het bieden van transparantie in doelen en resultaten en een enorme berg enthousiasme om het maximale uit de mensen te halen die verantwoordelijk zijn voor het behalen van de doelstellingen.

More Posts - Website - Twitter - LinkedIn

4 Comments
  1. Uiteraard kun je wel weer BCC gebruiken als je mensen uitnodigt voor een feestje en dus alle mensen in de BCC zet. Ik vind het heel hinderlijk als iemand naar een groep mensen een mail stuurt je kunt reply-to-all gebruiken. :-)

  2. Daar heb jij dan weer helemaal gelijk in! Voor feesten, evenementen, mailinglijsten, et cetera… is het uiteraard prima om de BCC functie te gebruiken.
    Dan gaan we niet gelijk iedereen ontslaan!

Leave a Reply